Tiszaföldvári Strandfürdő

TISZAFÖLDVÁRI STRANDFÜRDŐ

Tiszaföldvári Települési Értéktár

Felterjesztő:
Soós Antalné Molnár Erzsébet

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: Egészség és életmód

A szakterületi besorolás indokolása:Az érték a környezet természeti adottságaira épülő objektum, amely fürdőzni, gyógyulni vágyó vendégek számára nyújt egyedi lehetőséget.

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Tiszaföldvár

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása

Magyarország hévíz-nagyhatalom

A Kárpát-medence alatti földkéreg elvékonyodott, s így a felszínhez közel került a magas hőmérsékletű földköpeny (23-27 km). Emellett vízadó kőzetekre is szükség van, melyekben a térség szintén igen gazdag. A Pannon-tenger maradványaival kiváló a hidrogeológiai helyzete. Ezen kedvező körülmények együttes jelenlétének köszönhető a kimagasló mennyiségű hévíz, és egyéb természetes gyógytényezők, mint az ásványvíz, gyógyvíz, gyógyiszap, barlangklíma, mofetta. Ásványvíz-készletei, gyógyhatású termálvizei is előkelő helyre rangsorolják Magyarországot, Izland, Japán, Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Kína és Új-Zéland mellett itt vannak a legnagyobb hévíz-készletek. A gyógyászati hatásaik szerint a legszélesebb spektrummal hazánk rendelkezik. A legismertebbek: Budapest, Harkány, Hévíz, Bükfürdő, Zalakaros, Sárvár, Gyula, Hajdúszoboszló, Debrecen, melyek közül Hévíz Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizű tava. A Dunántúlon és Budapesten található források zömében kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaznak, míg az Alföld alatti források konyhasós alkalikus jódos-brómos gyógyvizet adnak. Kénben leggazdagabb ásványvíz Mezőkövesden, Harkányban, Csisztapusztán és Balfon található. Konyhasót pedig legnagyobb mennyiségben a tamási és a sárvári ásványvízben mutattak ki.

A víz önmagában alkalmas gyógyászati eljárások alkalmazására, kihasználva annak fizikai tulajdonságait (felhajtóerő, hőmérséklet, nyomás). Termálfürdő az a fürdő, ahol a víz hőfoka az emberi test normál hőmérsékletét meghaladja. A gyógyvíz balneoterápiás (lat. balneum – fürdő) kezelésre alkalmas, 30 C feletti, meghatározott ásványi anyag tartalmú víz. Ez a kezelés a víz fizikai hatásai mellett annak vegyi hatásait is kiaknázza, ivókúra, iszapkezelés, borogatás, göngyölés, inhalálás formájában. Az ezzel a minősítéssel rendelkező gyógyfürdők fürdőkezelést, fizikoterápiás ellátást is nyújthatnak, melyeket természetes, vagy mesterségesen fúrt hőforrások, ásványvizes források mellett létesítenek.

Az ország területének 70%-án található +30°C-nál melegebb természetes víz. A természetes vízfeltörések, források az Alföld peremén, a középhegységek törésvonalai mentén, a mesterséges feltárások az Alföldön és a Dunántúlon többnyire olaj- és földgázkutatás nyomán létesültek.

A termál- és gyógyvizeket, a jelenleg ismert és előforduló alkotórészek figyelembevételével a következők szerint lehet osztályozni:

 • szénsavas vagy savanyúvizek, amelyek elsősorban vulkanikus kőzetanyagú hegységekben illetve azok peremein találhatók: Balaton-felvidék, a Balaton déli partja, Székesfehérvár és környéke, a Nyugat-Dunántúlon. Balf és Bük, a Mátrában: Parádfürdő.
 • alkalikus vizek: az Alföldön: Békéscsaba, Kiskunhalas, a szegedi Anna-forrás, Szolnok. a Dunántúlon: Sikonda, Nagyatád, Kaposvár, Csokonyavisonta, Zalakaros, Észak-Magyarországon: Bükkszék→ a „Salvus víz”, amely ként is tartalmaz, a parádi Csevice, Mezőkövesd-Zsóri-fürdő.
 • kénes gyógyvizek: Dunántúlon Harkány, Hévíz, Balf-csak az egyik forrás, Fonyód közelében Csisztapusztán, Észak-Magyarországon Bogácson, Kéked, Budapesten a Lukács és a Rudas-fürdő.
 • meszes jellegű vizek: a budapesti gyógyforrások nagy része, az esztergomi és a miskolctapolcai, a mohai Ágnes, és a parádi Szent István forrás.
 • keserű vizek találhatók Budapesten, Nagyigmándon, Tiszajenőn.
 • konyhasós vizek: Budapest, Debrecen, Sárvár, Igal, Hajdúszoboszló.
 • vasas-timsós jellegű gyógyforrások: Parád, (Clarissa-forrás), Erdőbénye, Moha Stefánia-forrás, Csopak.
 • jódos, brómos vizek: Ezek az alföldi mélyfúrású kutakból származnak. Hajdúszoboszló, Cegléd, Cserkeszőlő, Karcag, Tiszaföldvár, Túrkeve, Nagyszénás, Nógrád vármegyében Sóshartyánon (Jódaqua).
 • Radioaktív jellegű források: Budapesten a Gellért-, és a Rudas-fürdő, Eger, Miskolctapolca, Hévízi-tó.
 • egyszerű termálvizek: Az ország nagy részén találhatók.

A fürdőkultúra a római korból hagyományozódott ránk, hiszen Pannónia provincia területén már a római korban felfedezték, hogy a Hévízi-tó biológiailag aktív termáltó. A Római Birodalom felbomlásával ez ugyan megszakad, a török hódítással azonban újra megélénkül. A törökfürdő a római, a bizánci fürdőhagyomány és az iszlám fürdőzési szabályok ötvözete. A török hódoltság területén a XVI. sz-ban Budán, Pécsett, Szegeden, Esztergomban, Szolnokon, és Egerben építettek törökfürdőket. Többnyire hideg források mellett épültek, amelyek vizét felmelegítették, de Magyarországon kiváltképp sok meleg vizű forrás van, ahol nem volt szükség a melegítésre.

A mára kiépült gyógy és termál-egészségturisztikai szolgáltató és vendégfogadó-rendszer, a magyar balneológiai gyógyítás nemzetközi elismertsége, az azt ellátó orvosok és az egészségügyi személyzet magas színvonalú felkészültsége és egészségügyi szakmaisága, a sok évtizedes fürdőkultúránk jó alap a továbblépésre.

Tiszaföldvár

Az 1970-ben kiadott Hidrológiai Közlöny szerint Tiszaföldvár fürdőtelepének hévízellátására 1960-ban 1046 m mély hévízkút létesült, vízhozama 2900-2562 l/p, hőmérséklete 72-68 C, az alkalikus-kloridos-jódos hévizet nyáron négy nyitott medencében használják fel fürdésre. Az első medence kiásása, téglafalazása, betonozása nagyobb részben társadalmi munkában készült el (Szlankó István, 1961). A hozzá tartozó hideg vizes zuhanyzót 1961-ben építették, az ártéri vizet a Szigeti csordakúttól vezették a hengeres tartályba.

Az OTH által elismert gyógyvizek jegyzéke szerint: a gyógyvíz minősítést az ANTSZ 295/GYF/2003 sz. határozatával adta meg. Kútkataszteri száma K-46. A víz kémiai jellege: Mg(Cl,HCO3). Az alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz kiválóan alkalmas reumatikus, és izületi, valamint nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtétek utáni rehabilitációs kezelésre. Ma a gyógyvizű strandfürdő 4 medencével, valamint a felújított vízforgatóval ellátott, 26–28 fokos vízhőmérsékletű uszodával, és az 1046 m –ről feljövő 69 fokos gyógyvízzel kiváló lehetőséget biztosít a gyógyulásra, pihenésre, nyaralásra. Feszített víztükrű úszómedencével, babapancsolóval, dögönyöző medencével bővült a létesítmény. A strand mellett üdülőterület és sátorozásra alkalmas terület is található. A földvári strand nagy népszerűségnek örvend az edzőtáborozó sportolók körében, több egyesület is a településen tartja nyári felkészülésének egy részét. A létesítmény területén melegkonyhás étterem, büfé található. Strandröplabda, futball és vízilabdázási lehetőség várja az idelátogatókat. Helyszínén rendszeresen rendeznek úszóversenyeket, fesztiválokat, kulturális eseményeket.

A Hévízi-tó Hungarikum, a hévizek, hévízkutak minősített nemzeti értékek. Magyarország különleges adottsága a magyar termálvíz, mely mennyiségileg és minőségileg világméretekben kiemelkedő. A világ ötödik termálvíz-nagyhatalma Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után. A gyógyvizes hőforrások az ország valamennyi régiójában előfordulnak, és számos gyógyfürdőt táplálnak, melyekről világszerte ismert, így jelentős turisztikai szereppel bír. Ez nemcsak a munkahelyteremtő hatás maradéktalan kibontakoztatására alkalmas, hanem a GDP termelésének lehető legolcsóbb, legkevesebb befektetéssel járó módja. A gyógyturizmus egyre jelentősebb szerepet játszik a világ turizmusában. Tiszaföldvár Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli régiójában fekszik, ahol a turisztika térképére a termálfürdőjével került fel, így méltán híres gyógyvize megőrzendő nemzeti érték, és hatalmas kiaknázható lehetőség.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája:

 • Jelentés az Országos Balneológiai Kutató Intézet Hidrogeológiai Osztályának 1963-65. években végzett vidéki ásvány- és gyógyvizekkel kapcsolatos vízhozam és hőmérséklet méréseiről, In: Hidrológiai Közlöny, 1970. 2. sz.
 • Majthényi László: Nemzeti kincsünk a termálvíz (Pannon Termál Magazin 2006/1 szám) 4-8. old. ISSN 17856116
 • Hegedűs Ernő:Idegenforgalmi földrajz I. (Budapest, 2004) tankönyvpótló jegyzet 30-32. o.
 • Egészségügyi ABC Medicina Könyvkiadó Budapest, 1974.
 • ANTSZ- Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság
 • A Közép-Tisza vidék fürdő- és Hévízhasznosításának fejlődése
 • https://hungarikum.huE-Ügyintézés

Ellenőrzött bejelentés

Hivatkozva a veszélyhelyzet megszűné-
sével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020 évi LVIII. törvény 398.§-407.§-aira,
az ellenőrzött bejelentéssel kapcsolatos kérelmek benyújtására Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Jegyzője által biztosított email cím a következő: ellenorzott.bejelentes@tiszafoldvar.hu

Tiszaföldvári Helyi Akciócsoport

Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Pk.


Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság (Facebook)
Köszönettel fogadjuk adója 1%-át. Adószámunk: 18832378-1-16
Köszönjük közvetlen pénzbeli támogatását, melyről adóalap csökkentéshez adóügyi igazolást állítunk ki.
Számlaszámunk: 11745176-20006280

Tiszaföldvár Városi Művelődési Ház

Állatvédelem

Tiszaföldvár területén a kóbor ebek befogását a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány végzi.
Székhely: Szolnok, Hant út 1. Tel.: 06 20 26-200-26 www.csillagszem.hu A lakosság a bejelentéseket megteheti közvetlenül az alapítványhoz, illetve ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatalban a Közterület-felügyelők felé.

Rendőrségi felhívás

Kérjük azon személyek jelentkezését, akiknek tudomása van olyan személyről, aki úgynevezett "uzsorakamatra" kölcsönt vett fel magánszemélytől. Továbbá kérjük azon személyek jelentkezését is, akik magánszemélytől kölcsönt kértek olyan feltétellel, melyet élethelyzetükből adódóan nem képesek fizetni, illetve a kölcsönt adó személy által meghatározott tartozás összege megítélésük szerint aránytalanul magas a felvett kölcsön összegéhez képest. A bejelentéseket a Tiszaföldvári Rendőrőrsön lehet megtenni személyesen, munkaidőben hétfőtől csütörtökig 7.30 és 16.00 óra, pénteken 7.30 óra és 13.00 óra közötti időben.