Mielec

Mielec Lengyelország délkeleti részén, a Wisłoka folyó mentén helyezkedik el, mely a Vistula jobb oldali mellékfolyója. A város több, mint 47,36 km2 területen terül el, lakossága pedig 63.500 fő. A település a régió és a megye szociális, gazdasági központja, a Podkarpacie kistérség része.

A település története 800 évre nyúlik vissza, a városi címet 1470-ben nyerte el. Alapítói a Gryfici család lovagjai közül kerültek ki, akik egyben a város névadói is. A XVI. században a Mielccy-ek Lengyelország legtehetősebb és legbefolyásosabb családjai közé tartoztak (várnagyi és apát ranggal rendelkeztek, és volt köztük vajda is). Ennek köszönhetően lett Mielec regionális kereskedelmi és ipari központ, 1595 óta pedig a Római Katolikus Egyház érsekségének székhelye, és egy időben megyeszékhely is. A központi kormányzat 1936-os döntése folytán Mielec a Központi Ipari Övezet része lett, és repülőgépgyártás kezdődött meg a város közelében, mely nagy befolyással volt a település fejlődésére. Már 1939-ben gyártottak itt bombázó gépeket, a német megszállás idején pedig a komplexum a német repülőgépgyártás részévé vált.

1949 után az adottságokat kihasználva közlekedési eszközök gyártása biztosította a város további fejlődését. Továbbra is folyt a repülőgép alkatrészek előállítása, továbbá motorok, csillék, elektronikus autók, „Melex” járművek gyártása. Időközben kiépültek különböző létesítmények a sportolás, oktatás-művelődés, szabadidős tevékenységek folytatásához, mely az ipari szféra támogatásával valósulhatott meg. Ennek köszönhető a „Stal” Mielec sport egyesület sikere is, melynek labdarúgó csapata 1973-ban és 1976-ban megnyerte a lengyel bajnokságot, és több játékosa is többször részt vett a nemzeti válogatottban és az olimpián is (Henryk Kasperczak, Jan Domarski, Andrzej Szarmach, Zygmut Kukla, Włodzimierz Ciołek és Grzegorz Lato, aki az 1974-es Világbajnokság gólkirálya volt).

A ’90-es évek elején a gazdasági és szociális szférában végbemenő óriási átalakulás negatív hatással volt Mielecre. Hirtelen nőtt a munkanélküliség (mintegy 20%-ra), hanyatlani kezdett az ipari termelés, a helyi gazdaság, mely visszavetette a város fejlődését. Nagy fordulat következett be 1995-ben, amikor nagy volumenű beruházás kezdődött el a korábbi ipari területen és megalakult az „EURO-PARK MIELEC” nevet viselő első lengyel Speciális Gazdasági Zóna (SSE). Ennek kedvezett a helyi önkormányzat támogató hozzáállása is, ezért Mielec ismét vonzóvá vált a hazai és a külföldi tőkések számára, amely egy dinamikus fellendülést eredményezett. 1995 és 2004 között közel 90 cég tevékenykedett a zónában. Az ipari parkban található fémmegmunkáló műhely, járműgyár, faipari és bútorgyár, élelmiszergyár, gyógyszeripari vállalat, fagylaltüzem, telekommunikációs és elektronikai cég, papírgyár, üveggyár és műanyag előállítással foglalkozó cég is. Ez jó hatást gyakorolt a helyi kis- és középvállalkozókra is, akik együttműködve a nagy világcégekkel felvirágoztathatták vállalkozásukat. 2004-re Mielec Lengyelország meghatározó ipari és oktatási, szociális központjává vált, 27.000 főt foglalkoztatnak a városban, ebből 12.400 ember az ipari zónában dolgozik. Számos nevelő-oktató intézménnyel rendelkezik a város, a képzés alap-, közép- és felsőfokon is zajlik. A kulturális élet színterei a Kulturális Központ, a Városi Könyvtár, és a Regionális Múzeum, legfontosabb rendezvények a „Nemzetközi Zenei Fesztivál”, „Népi és Népi Kézműves Kiállítás” és a „Mielec Napok”. A sportélet színterei a labdarúgó és atlétikai stadion (ahol több magyar csapat – a Vasas, a Győri ETO – és egy alkalommal a Real Madrid is vendégszerepelt), a fedett sportcsarnok, szabadtéri strand és fedett uszoda, műjégpálya és több tenisz pálya is. Legsikeresebb sportágak Mielec történelmében a férfi labdarúgás, a kézilabda, az úszás, a női röplabda, atlétika.

Manapság a város tovább fejlődik, melynek alapja a 2000-ben elfogadott „Fejlesztési Stratégia”. Ennek keretében zajlik a közúthálózat fejlesztése, szennyvízhálózat modernizációja, melyet részben a városi költségvetésből, részben pedig az Európai Unió programjai által biztosított forrásokból finanszíroznak. Egyre több zöldövezeti zónát, parkot, alakítanak ki, szobrokat állítanak a település különböző pontjain, a városháza rekonstrukciójára pedig 2003-ban került sor. Tervezik a szabadtéri úszómedencék és a strand területének fejlesztését is. Sok pénzt fordítanak az oktatási intézmények állapotának fenntartására, javítására. 2002-ben a város nemzeti oktatás-menedzselési díjat is kapott.

A város bízik a jövőbeni ipari fejlődésben, további – már közművesített – terület vár beruházókra mind a városban, mind pedig az ipari park területén.

Mielec testvérvárosaival együtt ünnepli fennállásának 550. évfordulóját című projekttel kapcsolatos információk: mielec_project_information.pdf
(Information on the project entitled: Mielec is celebrating the 550th anniversary together with its twin towns)

E-Ügyintézés

Ellenőrzött bejelentés

Hivatkozva a veszélyhelyzet megszűné-
sével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020 évi LVIII. törvény 398.§-407.§-aira,
az ellenőrzött bejelentéssel kapcsolatos kérelmek benyújtására Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Jegyzője által biztosított email cím a következő: ellenorzott.bejelentes@tiszafoldvar.hu

Tiszaföldvári Helyi Akciócsoport

Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Pk.


Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság (Facebook)
Köszönettel fogadjuk adója 1%-át. Adószámunk: 18832378-1-16
Köszönjük közvetlen pénzbeli támogatását, melyről adóalap csökkentéshez adóügyi igazolást állítunk ki.
Számlaszámunk: 11745176-20006280

Tiszaföldvár Városi Művelődési Ház

Állatvédelem

Tiszaföldvár területén a kóbor ebek befogását a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány végzi.
Székhely: Szolnok, Hant út 1. Tel.: 06 20 26-200-26 www.csillagszem.hu A lakosság a bejelentéseket megteheti közvetlenül az alapítványhoz, illetve ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatalban a Közterület-felügyelők felé.

Rendőrségi felhívás

Kérjük azon személyek jelentkezését, akiknek tudomása van olyan személyről, aki úgynevezett "uzsorakamatra" kölcsönt vett fel magánszemélytől. Továbbá kérjük azon személyek jelentkezését is, akik magánszemélytől kölcsönt kértek olyan feltétellel, melyet élethelyzetükből adódóan nem képesek fizetni, illetve a kölcsönt adó személy által meghatározott tartozás összege megítélésük szerint aránytalanul magas a felvett kölcsön összegéhez képest. A bejelentéseket a Tiszaföldvári Rendőrőrsön lehet megtenni személyesen, munkaidőben hétfőtől csütörtökig 7.30 és 16.00 óra, pénteken 7.30 óra és 13.00 óra közötti időben.