Homokréti Ménes

HOMOKRÉTI MÉNES

Tiszaföldvári Települési Értéktár

Felterjesztő:
Soós Antalné Molnár Erzsébet

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: agrár- és élelmiszergazdaság
A szakterületi besorolás indokolása: a Homokréti Ménes egy európai színvonalú és fontosságú állattartó telep Tiszaföldváron, amely 2004 óta a legkorszerűbb technológiával működik, mellyel eredményesen tenyésztik a magyar hidegvérű fajta lovakat.
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Tiszaföldvár, Homokrét

BEMUTATÁS

A magyar hidegvérű Magyarországon törvényileg védett lófajták közé tartozik. A hidegvérű ló jellemzője az erős csontozat, nagy izomtömeg, dús szőrzet és lassú mozgás. Őse a Belgium területén élt vadló. Szélesebb elterjedésük a páncélos lovas haditechnika megjelenésével kezdődött, később pedig nagy szerepet töltöttek be a szállításban, mezőgazdaságban, bányászatban.

A Kárpát-medencében valószínűleg a honfoglalás óta jelen van, de nagyobb mértékben a 19. században terjedt el, a pinkafői és a muraközi tájfajta. Természete miatt főként igavonásra hasznosítják. Hazánkban a Dunántúlon volt jellemző, a 18. században a gabonafuvarozók használták leginkább. Törzskönyvezése 1922-ben kezdődött, majd a világháború után belga és francia ménekkel keresztezve javították-pótolták az igásállományt, ennek nyomán jött létre a magyar hidegvérű, amely 1953-ban államilag elismert fajta lett. A magyar hidegvérű lovat kizárólag munkalónak tenyésztették. Így alakult ki a nagy testtömegű, de szilárd szervezetű, mozgékony, hosszabb távra is jól ügető magyar hidegvérű fajta. Az országban egyre több helyen, erdészetekben is használnak munkára lovakat, és külföldön is.

A Homokréti Ménes története idén húsz éve kezdődött, amikor Nagy Ferenc 2002-ben megvásárolta első hidegvérű kanca csikóit, majd 2004-ben Tiszaföldváron az egykori homokréti tehenészeti telepet. Itt mostanra egy európai szintű korszerű állattartó telepet alakított ki, ahol megteremtette azokat a feltételeket, amelyekkel eredményesen tenyészti a magyar hidegvérű lovakat. A Homokréti Ménesben jelenleg közel 200 ló képviseli ezt a fajtát. A ménes több országos kiállításon vesz részt, tenyészállatok bemutatásával, kettes, illetve ötösfogat felvonultatásával. Az ország jelentősebb mezőgazdasági és állattenyésztési kiállításain, lovas rendezvényein a kiállított tenyészállatokkal és fogatokkal számos elismerést kapott, és nívós díjat vehetett át az elmúlt évek alatt. Tiszaföldváron 2017 óta hat alkalommal került megrendezésre a magyar hidegvérű ménjelöltek saját teljesítményvizsgálata, ahol már közel 80 fedezőmén tett sikeres vizsgát.

Az irányított szaporítási terv részeként egy-egy ménhez több kancából álló hárem tartozik, hogy az adott vérvonalat szigorúan szabályozott körülmények között továbbörökíthessék. Napjainkban is fontos munkája van a tenyésztőknek. Szakértők állapítják meg, hogy mely csődörök alkalmasak tenyészménnek. A ménvizsgára jelentett mének származását részletesen megvizsgálják a tenyésztőegyesület képviselői, s csak azok vehetnek részt a megmérettetésen, amelyek apai és anyai származása DNS-vizsgálattal bizonyított, és a 4 ősi soros származási bizonyítványok szerint megfelelnek az egyesület tenyésztési programjának és szabályzatának meghatározott származási követelményeknek.

Nagy Ferenc a Magyar Hidegvérű Országos Lótenyésztő Egyesület Felügyelő Bizottságának elnöke. Közel 30 magas pontszámmal vizsgázott fedezőmént tenyésztett, ezáltal nagymértékben hozzájárult a magyar hidegvérű lótenyésztés minőségének javításához.

Az őshonos magyar lófajták tartása és tenyésztése hazafias küldetés. A hazai hidegvérű állomány hat nagyvállalkozó tulajdonában van. A Homokréti Ménes célja a magyar hidegvérű fajta génállományának megőrzése és továbbörökítése az utókorra. A telepről Európába és Ázsiába is kerülnek vizsgázott mének. A zömök, rendkívül kitartó fajta kevés híján eltűnt Magyarországról. Másfél évtizede alig 300 példányáról tudtak. Mára a törzskönyvezett állomány 170 ménből és 300 kancából áll. A Kiváló Ménes miniszteri elismerő oklevelet méltán elsőként a Homokréti Ménes kapta meg.

A Dunántúlról az Alföldre Nagy Ferenc hozta létre a ménest, hogy ezen a vidéken is lehetőség legyen ménvizsgát tartani, így a lovakat nem kell messzire szállítani, a vizsgabizottság jön a helyszínre. Mára az esemény túlmutat az Alföldön: az ország távolabbi területeiről is szép számmal érkeznek tenyésztők. Nemcsak határainkon innen, hanem Erdélyben is számon tartják már a Tiszaföldvári eseményt, mivel ott nagy kereslet van a hidegvérűek iránt. Homokrét ma már fogalom a hidegvérű-tenyésztők körében Közép-Európában. Ez leginkább Nagy Ferencnek köszönhető, aki komoly áldozatokat vállalva biztosítja minden évben a helyszínt. Különösen nagy élményt nyújt a ménvizsga idején az is, hogy betekintést nyerhetünk a Homokréti Ménes mindennapjaiba, ahol többek közt mintegy 200 lovat tartanak példamutató módon. A Homokréti lovarda büszkesége a hidegvérű ötösfogat.

Nagy Ferenc jó kapcsolatot ápol a település nevelési-oktatási intézményeivel, ahonnan a gyerekek gyakran ellátogatnak Homokrétre, hogy természetismereti foglalkozásokon vegyenek részt. Nyitott minden oktatási, vagy szabadidőprogram-jellegű megkeresésre, ami záloga lehetne egy működő városfejlesztési stratégiának.

A törvényi oltalom alatt álló fajta, a magyar hidegvérű ló génállományának megőrzése egy európai hírű istállóban, Homokréten történik, így méltó a Tiszaföldvári Települési Értéktárba való felvételére. Városfejlesztési tervek, rendezvények kidolgozására ad lehetőséget, melyeknek célja a helyi gazdaság megerősítése, javulhat a turisztikai desztináció vonzereje. Tudásmegosztó alkalmak szervezésével is profitálhat Tiszaföldvár, és az értékeit kihasználva saját húzómárkájaként való felhasználásával. Mint helyi érték, településarculat-formáló hatással bír. Alkalmas a tiszaföldvári emberek nemzeti és helyi identitásának, értékrendjének erősítésére.

ELISMERÉSEK:

Farkas Sándor, államtitkár, Agrárminisztérium:

“Nagyszerű ménes, nagyszerű szakemberekkel, akik ezt a hagyományos magyar fajtát tenyésztik, tovább viszik, megtartják az utókornak ezt a hagyományt, amit meg kell őrizni. Csak meg kell nézni ezeket a lovakat, rendkívül jó felépítésű, jó testalkatú, jó járású csődörök kerültek felvezetésre.”

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért felelős miniszteri biztosa:

“Az elmúlt években ismét reneszánszát éli Magyarországon a lovas sport és a lovas kultúra. Ennek szellemében további cél a lovas hagyományok megismertetése az általános iskolásokkal, a lótenyésztés fejlesztése és a lovak terápiás alkalmazása is a hagyományőrzés mellett. A lovas kultúra egy viselkedési forma, eszköz az emberek nevelésében, amely a tevékenység által megérinti a testet és a lelket, tehát a társadalom számára olyan komplex nevelési erő és lehetőség a kezünkben, amely által az identitástudat, a szellemi, erkölcsi, testi nevelést a ló által egyszerre tudjuk megteremteni.”

“A hidegvérű lónak nem csak jelene van, de lesz jövője is. Mintaértékű, hogy az országos hidegvérű ménvizsga eseményének is helyszínéül szolgáló területen a Homokréti Ménes tulajdonosa Nagy Ferenc, az elmúlt tizenöt év alatt európai szintű hidegvérű tenyészetet és telepet hozott létre és üzemeltet.”

“A ménvizsga bizonyítja a lótenyésztők kitartó munkáját. Megmutatja, hogyan lehet egy olyan ágazatban példaértékűt tenni, ahol az év 365 napján, 0-24 órában kell szolgálni. Egy ágazat, ami a legnagyobb humán erőforrást igényli. Együtt gondolkodunk és dolgozunk azért, hogy bizonyítsuk a magyar vidék az ország lelke, amíg az agrárium jól teljesít, az ország is jól működik.”

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke:

“A ménvizsga is bizonyítja, hogy jó úton halad a hidegvérű lótenyésztés. Magyarországon napjainkban 1200-1300 kanca és 250 mén alkotja az állományt. A sárga, a fekete, a pej, a szürke és a deres szín változataiban tenyésztett magyar hidegvérű kiváló fogatos ló, megbízhatóan dolgozik, betanítása valamennyi fajta közül az egyik leghálásabb feladat.”

Papp Zsolt György, a vidékfejlesztésért felelős államtitkár:

“Aki őshonos magyar faj tartásába, tenyésztésébe fog, az igazán hazafias küldetést vállal, hiszen valóban kultúránk, hagyományaink része a ló. Nagy Ferenc nemcsak az ország, hanem a világ térképére is feltette Tiszaföldvárt. Olyan lovak kerülnek ki innen, melyekre Európa számos országában felemelik az emberek a tekintetüket. Szoros a szakmai együttműködés az Agrárminisztérium és a Magyar Hidegvérű Lótenyésztők Országos Egyesülete között. Rövid időn belül, alig néhány évtized alatt megsokszorozódott ezen gyönyörű állatok száma. Az Agrárminisztérium elkötelezett a lovas ágazat fejlődéséért.”

A Homokréti Ménes elismerései, díjai, kitüntetései:
2017. Országos állattenyésztési díj
2019. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdasági Kitüntető Díjat kapott kimagasló teljesítményéért
2020. Miniszteri Elismerő Oklevél a Föld Napja alkalmából, kiemelkedő tevékenységéért
2020. Kiváló Ménes elismerő oklevél a Homokréti Ménes részére
2021. Magyar Állattenyésztésért Díj

Multimédiás források:
www.kormanyhivatal.hu
hidegverulotenyesztok.hu
www.hidegverulo.hu
magyarmezogazdasag.hu
www.szolnoktv.hu
www.szoljon.hu
E-Ügyintézés

Ellenőrzött bejelentés

Hivatkozva a veszélyhelyzet megszűné-
sével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020 évi LVIII. törvény 398.§-407.§-aira,
az ellenőrzött bejelentéssel kapcsolatos kérelmek benyújtására Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Jegyzője által biztosított email cím a következő: ellenorzott.bejelentes@tiszafoldvar.hu

Tiszaföldvári Helyi Akciócsoport

Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Pk.


Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság (Facebook)
Köszönettel fogadjuk adója 1%-át. Adószámunk: 18832378-1-16
Köszönjük közvetlen pénzbeli támogatását, melyről adóalap csökkentéshez adóügyi igazolást állítunk ki.
Számlaszámunk: 11745176-20006280

Tiszaföldvár Városi Művelődési Ház

Állatvédelem

Tiszaföldvár területén a kóbor ebek befogását a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány végzi.
Székhely: Szolnok, Hant út 1. Tel.: 06 20 26-200-26 www.csillagszem.hu A lakosság a bejelentéseket megteheti közvetlenül az alapítványhoz, illetve ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatalban a Közterület-felügyelők felé.

Rendőrségi felhívás

Kérjük azon személyek jelentkezését, akiknek tudomása van olyan személyről, aki úgynevezett "uzsorakamatra" kölcsönt vett fel magánszemélytől. Továbbá kérjük azon személyek jelentkezését is, akik magánszemélytől kölcsönt kértek olyan feltétellel, melyet élethelyzetükből adódóan nem képesek fizetni, illetve a kölcsönt adó személy által meghatározott tartozás összege megítélésük szerint aránytalanul magas a felvett kölcsön összegéhez képest. A bejelentéseket a Tiszaföldvári Rendőrőrsön lehet megtenni személyesen, munkaidőben hétfőtől csütörtökig 7.30 és 16.00 óra, pénteken 7.30 óra és 13.00 óra közötti időben.